Friday, June 18, 2010

Mcm balas dendam kat pengundi Selangoq jer,,

Kerajaan Pusat digesa untuk tidak mengabaikan Selangor dalam rencana Rancangan Malaysia Ke-10.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyeru Kabinet Perdana Menteri Najib Abdul Razak untuk tidak memusuhi rakyat Selangor hanya semata-mata mereka mengundi Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum lalu.

Malaysia tidak mampu mengharungi kemelesetan ekonomi jika Perdana Menteri Najib Abdul Razak mahu mencacatkan ekonomi Selangor, yang menyumbang sekitar 20 peratus kepada pendapatan negara.

Tan Sri Khalid berkata demikian selepas mendapati Rancangan Malaysia ke-10 memulaukan pembangunan di Selangor, serta menidakkan sumbangan Selangor dengan menamakan Petaling Jaya, Subang, Ampang Jaya dan Shah Alam sebahagian dari Kuala Lumpur.

"Nama Lembah Klang digantikan dengan Greater Kuala Lumpur. Dalam nota kaki laporan RMK-10, Petaling Jaya, Subang, Ampang Jaya dan Shah Alam disebut sebagai sebahagian dari Kuala Lumpur. Ini aneh kerana semua kawasan tersebut terletak dalam negeri Selangor. Apakah kerajaan persekutuan berniat untuk mengabaikan perkataan Selangor dengan alasan tertentu ?," kata Khalid.

Kerajaan Negeri dikatakan telah memohon sejumlah 400 projek kepada Kerajaan Pusat untuk memacu pertumbuhan ekonomi Selangor, namun tiada maklum-balas dari Kabinet sehingga kini.

Projek Pembersihan Sungai Klang, perlaksanaan pilihanraya kerajaan tempatan, serta pengambil-alihan aset konsesi air juga dipandang sepi oleh RMK-10.

Khalid turut membidas strategi penswastaan RMK10 yang dikatakan menghakis autoriti kerajaan tempatan dan mewujudkan monopoli Putrajaya keatas air, pengurusan sisa pepejal dan pembersihan longkang di Selangor.

"Pertumbuhan koridor Iskandar, wilayah timur, wilayah utara dan Sabah turut dinyatakan tetapi tidak ada rancangan besar untuk pembangunan kepada Selangor. Ini satu penafian terhadap kepentingan selangor. Hakikatnya, kerajaan Pusat tidak boleh mengabaikan Selangor kerana nilai ekonominya terlalu tinggi," katanya lagi.

Ketika menjawab soalan hadirin, RMK10 disifatkan sebagai strategi membunuh-diri jika Kabinet enggan mengiktiraf sumbangan rakyat Selangor kepada kesinambungan ekonomi negara.

"GDP 5 juta penduduk di Lembah Klang jauh lebih baik berbanding GDP semua rakyat Malaysia. Bahkan, jumlah doktor dan peguam dalam setiap 100 kaki persegi di Petaling Jaya adalah lebih banyak dari mana- mana kawasan di negara ini," katanya.

1 comment: