Friday, February 5, 2010

Point baguih ni,,,,,

Sama Tapi Serupa Pada Gambar Ini. Sama Tak?

http://4.bp.blogspot.com/__J2G4HF-iDQ/SMVhr7cx_aI/AAAAAAAAAUs/SyDmKtPJDKw/s400/KOYAK+GAMBAR+KOH+TSU+KOON.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_oKAqpxZjB5c/Sy2qRl40kFI/AAAAAAAAD6k/-4wAMjQXo7I/s320/Koh+sukun+dikoyak.jpg

http://media1.malaysiakini.com/238/bbf91c0e19455aa2eb90923f354af322.jpg

http://media1.malaysiakini.com/238/425fe06b526a934c58cce2caf401d75f.jpg

http://promahasiswaupm.files.wordpress.com/2009/08/ibrahim-ali.jpg

sama kan?

http://farm4.static.flickr.com/3267/3220528086_812a309b94.jpg

http://ustadchandra.files.wordpress.com/2010/01/monkeyportrait-emial.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_RePlKsFUoas/SxUHRqXfDWI/AAAAAAAABes/ut_fYfdbJaM/s400/beruk+rokok.jpg


http://kudalumpingmakanpager.files.wordpress.com/2008/09/monkey_wideweb__470x3530.jpg

Konon nak Bela Melayu?

hang p tengok rumah2 melayu yang besar atas bukit kat belah pulau!
malayu mana dok balun duit rakyat ppinag?
melayu mana dok ambik tanah buat projek?
melayu tipu melayu!

Kononnya selepas solat Jumaat tadi, sekumpulan kecil jemaah yang kebanyakannya terdiri dari mamak Penang yang perasan diri mereka Melayu telah mengadakan demonstrasi di sebuah masjid India Muslim di Jalan Macalister, Georgetown. Mereka mengadakan tunjuk perasaan kononnya kerana membantah layanan tidak mesra Kerajaan Negeri terhadap orang Melayu-Islam Pulau Pinang.

Demonstrasi tersebut diadakan selepas mendapat permit polis yang dikeluarkan oleh pemangku Ketua Polis Daerah Timur Laut, Gan Kong Meng. Penunjuk perasaan membawa pelbagai sepanduk, yang antaranya berbunyi: "Lim Guan Eng, jangan uji kesabaran kami. Melayu adalah tuan negeri ini!."

Penunjuk-penunjuk perasaan yang bernaung di bawah sebuah NGO yang menamakan diri mereka Sedaq, termasuk presiden Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang (DPMPP), Rizal Faris Mohideen dan presiden Gabungan Pelajar Melayu Semananjung (GPMS), Jais Karim telah menyampaikan ucapan mengecam pentadbiran Guan Eng.

Beberapa perkara yang membuatkan saya tergelak mengenai demonstrasi ini ialah pertamanya, kebanyakan yang hadir ialah dari kalangan Mamak Penang yang membantah layanan tidak mesra kerajaan negeri terhadap kaum Melayu.

Presiden DPMPP itu pun dari namanya sudah boleh teka dia Melayu atau Mamak. Tapi tak apalah jika ramai Mamak simpati dengan orang Melayu, kerana itu hak mereka. Lagi pun apalah salahnya jika Mamak (saya pun ada darah Mamak Penang juga!) perasan diri mereka Melayu?

Kedua yang membuat saya tergelak ialah bila penunjuk perasaan itu membawa sepanduk "Melayu adalah tuan negeri ini". Yang membuat saya rasa kelakar ialah mereka yang berkata tuan negeri Pulau Pinang adalah orang Melayu, tapi Ketua Menterinya sejak 50 tahun dulu belum pernah seorang pun Melayu.

Ketika UMNO menguasai majoriti kerusi Pulau Pinang pun, Melayu tidak pernah jadi Ketua Menteri, apa lagilah kini bila DAP menguasai majoriti kerusi. Mengapa orang-orang ini tidak pernah berjuang untuk menjadikan Melayu sebagai Ketua Menteri sejak 50 tahun dulu? Lawak sungguh!

Ketiga, yang membuat saya tergelak ialah polis boleh pula keluarkan permit untuk tunjuk perasaan itu! Kalau yang minta kerajaan yang menguasai negeri itu (PR), bukan main susahnya nak dapat permit. Mentang-mentanglah yang minta tu NGO yang nama pun tak pernah dengar, terus saja bagi. Lawak...lawak

No comments:

Post a Comment