Thursday, July 22, 2010

Antara cukai2 yg mengencingkan kita,,,

Bahagian 1 : Cukai-Cukai Di Malaysia Yang Kita Separa Sedar Kewujudannya

Cukai jualan atau sales tax adalah satu bentuk cukai yang dikenakan hanya pada satu peringkat kepada barangan import dan beberapa jenis produk tempatan apabila produk itu sudah diimport masuk,atau pada ketika barangan itu dijual.

Kadar bayaran :
a. 5% untuk buah-buahan import,bahan makanan dan bahan binaan
b. 10% untuk barangan harian
c. 20% untuk barangan alkohol
d. 25% untuk produk tembakau


Cukai servis atau service tax adalah cukai yang dikenakan kepada barangan-barangan dan servis2 apabila dijual atau disediakan dalam premis-premis tertentu seperti hotel dan sbg.Produk yang dikenakan cukai servis adalah produk tembakau,produk beralkohol dan minuman.(Sebab tu makan minum kat hotel mengarut2 harga dia)

Servis-servis yang disediakan yang dikenakan cukai servis pula adalah :

1. penyediaan bilik sebagai tempat penginapan
2. penyediaan premis untuk meetings, conventions dan persembahan fesyen dan budaya
3. health services
4. professional and consultancy services provided by legal
5. engineering
5. surveyor,
7. architectural
8. accounting
9. advertising
10. consultancy
11. provision of accommodation and food by private hospitals and credit cards companies.

dan BANYAK LAGI .....firms, insurance companies, motor vehicles service and repair centers, telecommunication services, security and guard services, recreational clubs, estate agents, parking space services, courier service firms, dentists, veterinary doctors

............

Tapi,sebab nak senang punya pasal,aku listkan lah macam ni aje cukai2 yang aku tau sebab benda2 ni yang aku rasa setiap masa.

1. Cukai kereta yang maha tinggi
2. Jika cukai kereta maha tinggi,cukai motorsikal super maha tinggi
3. 5% tiap-tiap kali makan Kentucky,McDonald dan lain-lain francais makanan
4. Duti hiburan 20% yang ada setiap kali anda tengok wayang
5. Cukai pendapatan kepada mereka2 yang bergaji lebih RM2500
6. Cukai pintu kepada pembeli rumah
7. Kredit kad servis tax RM50
8. Cukai kepada harga rokok
9. Cukai jalan dan insurans
10. Tol adalah satu bentuk cukai bila jalan percuma macam gampang.

Kalau ada sesiapa nak kata Pembangkang poyo sebab janji macam ni?Biarlah dia nak poyo sekalipun.At least diorang memikirkan sesuatu yang menguntungkan rakyat.Always pick the lesser evil.Point aku post benda ni senang aje;

"Mana-mana cukai sekalipun walaupun yang dikenakan ke atas syarikat-syarikat itu sendiri,biasanya yang membayarnya adalah kita, pengguna."



Ada sesiapa nak tambah lagi cukai-cukai yang kita kena sehari-hari?

No comments:

Post a Comment